• Garancija 24 meseca
  • Prodaja na 6 mesečnih rata
  • Isporuka na celoj Srbiji za 24h
  • Zamena staro za novo i novo za novo

Blog - zanimljivosti

Obaveštenje

Mobilni telefoni "Hram" u svom bogatom asortimanu prestižnih brendova mobilnih telefona nudi modele trenutno najpoznatijeg brenda na svetu, Apple-a. Kod nas možete kupiti ili poručiti najpopularnije modele; iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 5C, iPhone 5S,  iPhone 4S, … različitih memorijskih kapaciteta.

Proverite zašto se svaki najnoviji Apple-ov model mobilnog telefona prodaje bolje nego prethodni i zašto su stekli kultni status kod korisnika širom sveta. Takođe proverite našu detaljnu recenziju njihovih najnovijih modela: iPhone 6 i iPhone 6 Plus. Informacije vezane za otkup mobilnih telefona pronadjite ovde.

 

 

 

---

Naša recenzija

iPhone 6!

Novi iPhone 6 i iPhone 6 Plus su odgovor Apple-a na nove okolnosti na tržištu mobilnih telefona. Pošto su sad 4-inčni ekrani na listi specifikacija skoro svih novih modal pametnih mobilnih telefona, pa čak i onih jeftinijih; Apple je izgleda shvatio da novi iPhone mora da ima veći ekran. Novi IPhone 6 ima ekran od 4,7-inča a iPhone 6 Plus ima ogromni ekran od 5,5 inča. Ekran je svakako najprimetnija promena na  iPhone-u 6, ali novi super tanki dizajn, novi pobolјšani procesor i novi operativni sistem iOS 8 sugerišu da su promene na novom iPhone mnogo veće od kozmetičkih.

Mobilni telefoni Apple iPhone 6 i iPhone 6 Plus

Kao što se može očekivati, iPhone 6 je sjajan pametni mobilni telefon, ali oštra konkurencija Samsung-a, LG-a, HTC-a, pa čak i Motorole, Google-a, Nokije i Sony-ja smanjili su razliku između premium modela i onih jeftinijih. Ukratko rečeno,  Apple je morao da se svojski potrudi da bi se ponovo našao na vrhu smartphone piramide.

Performanse

Mnoga nezavisna testiranja su potvrdila činjenicu da novi iPhone 6 ima najbolje performanse u klasi. Tome su najviše doprineli novi 64 bitni A8 procesor sa M8 grafičkim koprocesorom; kao i novi operativni sistem iOS8. Takvo nešto se moglo i očekivati od premium modela koji pretenduje na titulu najboljeg smartphone-a na svetu. Kao što smo to već pomenuli, Apple je pod sve većim pritiskom konkurencije pa ne može sebi da priušti da njegov novi mobilni telefon nije najbrži na tržištu; pa makar to bilo samo na kratko, dok konkurencija ne izbaci svoje brže modele!

Dizajn

Što se tiče dizajna, mašinski obrađene ravne aluminijumske ivice iPhone 5S su sada davna prošlost. Umesto toga, dizajneri novog iPhone-a 6 odlučili su se za oble ivice i jednostavan, zakošeni spoj između ekrana i leđa. Ako ne računamo mali detalj od plastike na zadnjoj strani, u koji je smeštena antena, sve ostalo je napravljeno od stakla i metala.

Ne samo to, iPhone 6 izgleda kao da je napravljen od po jednog komada metala i stakla koji su besprekorno spojeni zajedno. Ovaj dizajn efekat je naročito izražen kod modela u sivoj boji i sa isključenim ekranom. Kod modela u crnoj boji, crno staklo i eloksirani aluminijum se veoma lepo slažu zajedno a spoj između ekrana i leđa je potpuno neprimetan.

Kao i uvek kod Apple-ovih mobilnih telefona, iPhone 6 ima odličnu ravnotežu, i dobro prijanja za ruku bez obzira na orijentaciju. Zaobljene ivice takođe mnogo više prijaju na dlanu nego oštre ivice na iPhone-u 5S. Deblјina od samo 6,9 mm ga čini veoma privlačnim mada neki kritičari smatraju da baš zbog male debljine može biti podložan problemima sa savijanjem.

Veliki je, ali ipak nije preveliki

Iako je veliki, iPhone 6 ipak nije preveliki. Pored toga što je mnogo tanji, takođe je osetno lakši i težak je samo 129gr. Ako imate problema da dohvatite funkcije sa vrha ekrana, Apple je smislio tipično elegantno rešenje. Dovoljno je da dvaput kliknete na “Home” dugme na samom telefonu, i čitava gornja polovina ekrana će da se pomeri na dole da možete lako da je dohvatite. Slične opcije postoje i na Android pametnim mobilnim telefonima ali oni često samo smanje dijagonalu ekrana tako da je Apple-ovo rešenje mnogo intuitivnije i lakše za upotrebu.

Apple je shvatio da dugme za paljenje i gašenje na vrhu telefona ove veličine nije najbolje rešenje. Umesto toga, dugme za paljenje i gašenje  je na desnoj ivici, pa može lako da se dohvati prstom. U svim ostalim aspektima izgled iPhone 6 je isti kao prethodne verzije. Tasteri za pojačavanje i smanjivanje se nalaze sa leve strane a  3,5 milimetarski priklјučak za slušalice na dnu.

Razno

Postoji samo jedna stvar u kojoj iPhone 6 i njegov veći brat iPhone 6 Plus odstupaju od načela potpuno glatkog dizajna a to je zadnja kamera. Da bi se osigurao da neće biti kompromisa sa kvalitetom slike zbog toga što je novi iPhone 6 veoma tanak, Apple je morao da malo podigne kameru iz tela. Ali to nije ni blizu tako primetno kao kod nekih modela pametnih telefona drugih proizvođača. Kada ga koristite to se uopšte ne primećuje, osim kada držite telefon horizontalno, tj. u landscape-u. Međutim, ivice su blago zakošene, što znači da staje u džepove bez kačenja.

Sve u svemu iPhone 6 ima svršeni dizajn. Ne vrišti "pogledaj me", već je rafiniran, elegantan i ergonomski; odličan je za duge sate korišćenja, bez obzira da li ga koristite za igrice ili internet.

Jedinu ozbiljniju zamerku koju smo mu mogli pronaći je što baterije traju nešto kraće od konkurencije ali to se i moglo očekivati od telefona koji ima tako veliki ekran i brz procesor. Što se tiče cene, nama je ona velika bez obzira o kojem telefonu se radilo; ali je činjenica da je malo skuplji od ostalih konkurenata iz svoje klase.

Zaključak

Za

• Veliki 4.7-inčni ekran
• Odlična kamera
• Najbolje performanse u klasi
• Veliki broj novih aplikacija

Protiv

• Skup
• Kraće trajanje baterije od konkurencije

 

 

 

---

10 najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena

Pre neki dan, tumarajući po internetu, naiđem na veoma interesantan članak o legendarnom mobilnom telefonu, Nokiji 3310. Sa setom i sam se prisetio starih vremena, kada su mobilni telefoni bili dizajnirani i pravljeni da traju. Baterije tada nisu trajale 7 sati nego 7 dana.

Jedan od najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena, Nokia 3310.

Ko od nas nije makar jednom koristio 3310? Po meni jedan od najboljih mobilnih  telefona svih vremena. Mnogi će možda reći da su današnji telefoni mnogo bolji ali ja se ne bih složio sa tim! Sigurno da su moderni mobilni telefoni tehnološki daleko napredniji, da imaju mnogo više opcija; ali ako bi realno razmislili, pitanje je da li su i bolji? Bolji u smislu dugotrajniji, otporniji, pouzdaniji i lakši za upotrebu.

U svakom slučaju je bilo mnogo manja glavobolja kada naprimer izgubite telefon nego što je to slučaj danas. Danas mobilni telefoni koštaju i preko 500 evra a onda je bilo nezamislivo da bilo koji telefon košta više od 1000 nemačkih maraka. Ja se barem ne sećam ni jednog.

Još jedna interesantna stvar vezana za stare modele, ne samo za 3310, je da su se proizvodili u ogromnim količinama. Ranije nije bilo kao sada, tržište se promenilo a rok trajanja novih modela je znatno manji nego što je nekada bio. Sada da svi mi želimo najnovije funkcije na našim smart telefonima a nekada su je i budilnik bio dovoljan .

Da bi vam bolje objasnio šta mislim, samo pogledajte ovu listu 10 najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena.

1. Nokia 1100

Veruje se da je Nokia 1100 najprodavanija mobilni telefon svih vremena. Pušten je u prodaju 2003 godine i prodao se u više od 250 miliona primeraka. To je više nego bilo koji model iPhona. Za njegov uspeh nisu zaslužne njegove karakteristike jer nije imao kameru pa čak ni kolor ekran. Bio je jeftin, izdržlјiv i veoma dobro je odrađivao poslove koje se od mobilnog telefona očekuju.

2. Nokia 1110

Naslednik Nokija 1100, Nokia 1110 takođe je prodat u 250 miliona primeraka. Izašao je 2005 godine, imao tri ugrađene igrice i opciju slanja poruka sa slikama, ali ni on nije imao kameru.

3. Nokia 3210

Pre Nokia 1100 i 1110, Nokia 3210 je bila izuzetno popularna; dakle još jedan od onih legendarnih telefona koji su svi u ovom ili onom trenutku, skoro svi imali. Izbačen je 1999. godine, a ukupno je prodato oko 160 miliona primeraka.

4. Nokia 1200

I gle čuda, Nokija je takođe iza sledećeg najprodavanijeg mobilnog telefona svih vremena. To je bila Nokia 1200, koji se prodala u oko 150 miliona primeraka.

5. Nokia 5230

Nokia 5230 se takođe prodala u oko 150 miliona primeraka. Izbačena je u 2009 godini, a prvi je mobilni telefon sa ove liste sa kolor ekranom osetlјivim na dodir. Takođe je imao kameru od 2 mega piksela.

6. Nokia 6600

Treći Nikijin mobilni telefon koji se prodao u 150 miliona primeraka je Nokia 6600. To je bio neobičan zaobljeni mobilni telefon a izbačen je 2003 godine. Bio je namenjen poslovnim korisnicima i imao je veoma napredne opcije za to vreme; kameru, muzički plejer, video plejer, Bluetooth i mogućnost ubacivanja dodatne memorijske kartice.

7. Nokia 2600

Zašto me ovo uopšte ne iznenađuje, na sedmom mestu najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena je ponovo Nokija, ovaj put sa modelom 2600 iz 2004 godine koji je prodat u oko 135 miliona primeraka. To je bila jedna od prvih Nokija sa ekranom u boji.

8. Motorola RAZR V3

I konačno imamo jedan mobilni telefon na ovoj večnoj listi koji nije iz Nokijin; već Motorolin. Ako ste pomislili na RAZR V3 koji je Motorola izbacila 2004 godine, onda ste pogodili. U svoje vreme je bio veoma popularan i prodat je u oko 130 miliona primeraka. Motorola RAZR V3 pored toga drži i titulu najpopularnijeg svetskog telefon na preklop.

9. Nokia 1600

Posle kratkog izleta, ponovo se vraćamo na Nokiju, ovaj put na model  1600, koji se prodao u oko 130 miliona primeraka, isto kao i Motorola RAZR V3. Izbačen je 2006 godine, a za odličnu prodaju verovatno je zaslužna činjenica da se odlikovao niskom cenom i bio usmeren na tržišta zemalja u razvoju.

10. Nokia 3310

Poslednji mobilni telefon na listi najprodavanijih mobilnih telefona svih vremena je ponovo Nokija. Kao što i sami možete da vidite Nokija je dominirala ovom listom; zasluženo nema šta. Ovaj mobilni telefon je naslednik broj dva na ovoj listi,  Nokija 3310, koja je izbačena 2000 godine je i prodata oko 126 miliona primeraka.

Do sada ste se sigurno pitali pa gde su ovde Apple i Samsung?!?  E pa prvi Appleov telefon na ovoj listi je tek na dvanaestom mestu a Samsungov na osamnaestom

12. Apple iPhone 5

Pod brojem 12, konačno stižemo do Apple-a. iPhone 5 se prodao u oko 91 miliona primeraka, što je impresivno s obzirom da je bio dostupan samo godinu dana pre nego što zamenjen sa  iPhone 5C / iPad 5S.

18. Samsung Galaxy S3

Samsung's Galaxy S3 je tek osamnaesti na ovoj listi.

Naravno, mnogi će se naći u čudu; dali je moguće da je Nokija prodala toliko mobilnih telefona? Ali ako laže koza, ne laže rog. Ove podatke sam našao na Wikipediji, uverite se sami.

Po meni, dva razloga su ključna za ovakav rezultat. Kao prvo, nekada su proizvođači izbacivali mnogo manje modela mobilnih telefona. Sami modeli su opstajali duže na tržištu. Proizvođači nisu prekidali proizvodnju starih modela kad izađe novi nego su se stari modeli još dugo vremena proizvodili za tržišta zemalja u razvoju.

I kao drugi razlog važniji razlog, ranije je Nokija bila tatamata za sve. Njihovi mobilni telefoni su bili veoma kvalitetni i sa razlogom su postigli kultni status kod korisnika. Mene ovakvi rezultati uopšte ne iznenađuju.